Reinstalarea Sistemei de Operare

 

Sistemul de operare este o colectie de programe esentiala pentru functionarea unui calculator. Practic, sistemul de operare reprezinta mijlocul prin care utilizatorul acceseaza resursele calculatorului (unitati de stocare, placi de interfata audio, vido, retea, etc.) si "comunica" sistemului de calcul comenzile dorite. Dupa instalarea sistemului de operare se pot instala alte aplicatii, programe, jocuri sau pot fi testate functionalitati ale calculatorului.

Exista sisteme de operare cu interfata tip text (comenzile se introduc la o linie de comanda) sau cu interfata grafica (utilizatorul foloseste mouse-ul sau alte dispozitive de intrare pentru a indica spre diverse butoane, meniuri si alte elemente grafice).

Alegerea unui sistem de operare trebuie facuta in concordanta in primul rand cu scopul in care va fi folosit sistemul de calcul respectiv, apoi cu resursele hardware ce ii pot fi puse la dispozitie (tipul procesorului, memoria si spatiul pe hard-disk sunt cateva dintre cerintele ce se analizeaza la alegerea unui sistem de operare). 

Sistemele de operare moderne pe care vi le recomandam sunt:

Linux/Unix

  • nu este necesara licenta de utilizare
  • este din ce in ce mai utilizat, dar nu are inca o raspandire foarte mare
  • este indicat pentru calculatoare cu rol de server (Internet, e-mail) sau protectie (firewall, proxy, router) data fiind orientarea sa spre securitate si Internet

Windows XP/Vista/7

  • dupa o perioada de testare este necesara licenta de utilizare
  • foarte raspandit (peste 80% din piata)
  • indicat pentru statii de lucru si utilizatori casnici

Modalitati de instalare a sistemelor de operare:

  • Standard - varianta simpla, abordata de majoritatea celor care considera ca instalarea unui sistem de operare nu mai are niciun secret pentru ei; varianta care nu utilizeaza optim resursele calculatorului
  • Personalizat - in functie de fiecare calculator se pot imbunatati performantele si cu 100%; necesita nu numai cunostinte avansate de instalare, dar si o experienta bogata in utilizarea calculatorului.

Driver-ele sunt fisiere suplimentare, de configurare si utilizare optima a resurselor disponibile. Pretul instalarii driver-elor este inclus in pretul de instalare a sistemului de operare pentru componentele standard (placa de baza, placa video, placa de sunet, placa de retea). Pentru alte tipuri de componente (fax-modem, imprimanta, placi de captura, etc.) se vor percepe taxe.

Serviciul de instalare a sistemului de operare cuprinde:

  • Instalare sistem de operare
  • Instalare driver-e pentru componentele de baza (placa de baza, placa video, placa de sunet, placa de retea)

Suplimentar, la cererea clientului, asiguram Personalizarea si optimizarea sistemului de operare.

Sistemul de operare instalat trebuie ales astfel incat sa fie compatibil cu aplicatiile, programele si jocurile dorite, dar si cu hardware-ul disponibil (unitate centrala, echipamente periferice, etc.).
; orice incompatibilitate poate conduce la aparitia unor disfunctionalitati in sistem atat la nivel hardware, cat si software.

Clientul trebuie sa detina licenta de utilizare a sistemului de operare ce va fi instalat (daca este cazul) sau sa accepte conditiile generale de utilizare a acestuia (pentru programe shareware, adware sau freeware).